Helft bestuurders rijdt door na schade

De helft van de veroorzakers van schade aan auto’s rijdt gewoon door. De overgrote meerderheid van de ‘doorrijders’ laat zelfs geen briefje achter met contactgegevens, slechts bij zeven procent van de schades gebeurt dit. Dit blijkt uit een onderzoek van Anwb Autoverzekering in samenwerking met Multiscope.

Dat een ongelukje op de weg in een klein hoekje zit, blijkt ook uit het onderzoek: ruim tachtig procent van de autorijders heeft weleens te maken gehad met schade aan de auto, ongeacht de schuldvraag. De meeste schade ontstaat aan auto’s in Flevoland en Zuid-Holland. In Zeeland en Groningen zijn autobezitters het beste af, want daar wonen de meeste mensen die nog nooit schade hebben gehad aan hun auto.

Om welke autoschades gaat het nu precies? Een botsing met een andere auto staat op 1 met 41 procent. Daarna volgen parkeerschade, ruitschade, kop-en-staart botsing en inbraak en diefstal. Wat verder opvalt: bijna één op de drie automobilisten, geeft aan slachtoffer te zijn geweest van diefstal, inbraak of vandalisme. Hiervoor moeten Utrechtse autobezitters het meest oppassen met twintig procent.

Naast doorrijden na schade overkomt Nederlandse automobilisten meer onprettige situaties bij schade. In twaalf procent van de gevallen leidt een schadegeval tot een conflict met de tegenpartij, zo blijkt verder uit het onderzoek. De grootste ruziemakers wonen in Groningen en Overijssel, waar in twintig procent van de gevallen de autoschade leidt tot een conflict. Groningers hebben ook het vaakst te maken gehad met iemand die doorrijdt na het veroorzaken van schade.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *