Helft minder auto’s in Duitsland in 2050

Het samen delen van een auto (car sharing) is immens populair in Duitsland. Als het in dit tempo doorgaat zal in 2050 de helft van alle auto’s zijn verdwenen. Dat verwacht althans het Instituut voor Technologie uit Karlsruhe dat een onderzoek deed naar autobezit met name onder jongeren.

Het was ooit de grote Duitse droom: een eigen auto. Voor de jongere generatie is dat tegenwoordig maar een ouderwets idee. Volgens het Instituut voor Technologie uit Karlsruhe (KIT) neemt het autobezit onder mensen tussen de 18 en 35 jaar de laatste jaren flink af. In Berlijn doet 46% van de inwoners het zonder eigen auto, in New York is dat zelfs al 56 procent. Ter vergelijking; in Amsterdam rijden nog geen 35 auto’s per honderd 18-jarigen of ouder (2013). Ook in andere Nederlandse steden ligt dat aantal laag.

Bij car sharing betalen klanten per minuut of per kilometer. Reserveren gaat meestal via een app. Begin 2014 registreerde branchevereniging Car-Sharing (BCS) bij ongeveer 150 aanbieders in totaal 757.000 klanten. Dat zijn er 67,1 procent meer dan in het jaar ervoor. Ook het aantal deelauto’s nam flink toe. In heel Duitsland rijden 13.950 auto’s rond die gedeeld worden, dat is een plus van 24 procent. Per auto zijn er dus 54,3 bestuurders.

Fabrikanten

De kosten van het hebben van een auto stijgen en maken het daarom steeds minder populair. De alternatieve Verkehrsclub Deutschland noemt het de ‘economische val van het private autobezit’. Een tekort aan parkeerplaatsen, files en CO2-uitstoot zijn smetten geworden op het ooit zo onaantastbare blazoen van de auto. Bedrijven als BMW, Daimler en Deutsche Bahn zijn er op ingesprongen en hebben nu hun eigen car sharing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.