Helft nieuwe auto’s 2015 met parkeerhulp

Ongeveer de helft van de nieuwe auto’s in Nederland is uitgerust met een parkeerhulpsysteem; steeds vaker is ook voorzien in een noodremsysteem. Dat blijkt uit onderzoek van Bosch, op basis van cijfers van Polk New Vehicle Registration Data en de registratiegegevens van nieuwe auto’s in Europa in 2015.

“Ongeveer negentig procent van alle ongevallen met gewonden is toe te schrijven aan menselijke fouten”, zegt Alexander Vancolen namens Bosch. “Het is daarom een goede zaak dat steeds meer auto’s met één of meerdere rijhulpsystemen zijn uitgerust. Veel van deze systemen zijn bovendien een eerste stap richting geautomatiseerd rijden.”

Vorig jaar beschikte 32,4 procent van de nieuwe auto’s over een noodremsysteem, tegenover 17,0 procent in 2014. AEB City (Advanced Emergency Braking) dat bij lage snelheden, bijvoorbeeld in de stad, kop-staartaanrijdingen helpt te voorkomen, komt het vaakst voor in Nederland (29,1 procent). Het noodremsysteem voor voetgangers, dat ingrijpt als een voetganger plots voor de auto opduikt en de bestuurder niet tijdig reageert, is op 4,2 procent van de nieuwe auto’s aanwezig.

Adaptive cruise control

Driekwart van de nieuwe auto’s had in 2015 cruise control (56,4 procent in 2014). Steeds vaker betreft het Adaptive Cruise Control (ACC), dat automatisch de ingestelde snelheid en afstand tot de voorligger aanhoudt. Gecombineerd met een waarschuwingssysteem voor kop-staartaanrijdingen kan ACC het aantal zware remmanoeuvres op de snelweg met 67 procent verminderen. En het vermindert volgens Bosch ook het bumperkleven, met 73 procent. In 2015 had 10,1 procent van de nieuwe auto’s ACC, tegenover 4,0 procent in 2014.

Verder blijkt rijstrookassistentie meer en meer aanwezig: 13,4 procent van de nieuwe auto’s in 2015. Lane Departure Warning waarschuwt de bestuurder als deze verstrooid of afgeleid is en ongewild de rijstrook verlaat. Lane Keeping Support stuurt ook zacht tegen om zo de auto veilig op de rijstrook te houden. Daarnaast is 17,9 procent tegenwoordig uitgerust met een vermoeidheidsdetectiesysteem.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *