Hess Automotive in zwaar weer

Eén van Duitslands grotere onafhankelijke onderdelengrossiers, Hess Automotive (voorheen Hans Hess Autoteile) uit Keulen en in de grensregio ook in ons land actief, zit in financieel zwaar weer. Er is een zogeheten Insolvenz-procedure gestart, een vorm van surseance, waarbij onder leiding van een bewindvoerder eerst kan worden gewerkt aan een herstructurering, terwijl de dagelijkse business gewoon doorgaat. Ook zijn de betalingen voor nieuw te leveren goederen gegarandeerd.

De onderneming, opgericht in 1929, telt ruim 1400 medewerkers en heeft 25 vestigingen, inclusief de acht vestigingen die in februari 2021 werden overgenomen van collegagrossier Werthenbach en de vestigingen van de grossiers Jacobs en Schwenker die in 2017 werden overgenomen.

Groeistrategie

Hess Automotive wordt geleid door Philipp J. Hess, de derde generatie. In 2019 kondigde hij nog een mede door overnames te volgen groeistrategie (overnames) aan. Hess wees op de noodzaak van overnames, omdat veel familiebedrijven in de grossierssector onvoldoende schaalgrootte hebben om te overleven. Het heeft hem niet geholpen. De omzet over 2021 is niet bekend gemaakt, maar zou rond de 220 miljoen euro liggen. Hess Automotive is daarmee naar eigen zegge wel de vierde automaterialengrossier in Duitsland en dus een partij die ondanks het Insolvenz meetelt in de aftermarket bij onze oosterburen.

Overname

De onderneming heeft flink wat omzetschade opgelopen door de pandemie en de overstromingen van vorig jaar. Eind vorig jaar werd, mede om euro’s in de kassa te krijgen, de turbospecialist Motair door Hess Automotive aan de Bilstein Gruppe verkocht. Volgens het Duitse vakblad KFZ Betrieb zou er momenteel met LKQ Europe worden onderhandeld over een mogelijke overname. Die laatste wil geen commentaar geven op dit bericht. Hoe dan ook, Hess Automotive zal niet verder kunnen zonder een grote kapitaalinjectie door een nieuwe investeerder.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1789 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.