Hogere omzet autosector in eerste helft van 2016

In de Nederlandse personenautobranche was de omzet in de eerste helft van 2016 ruim 7 procent hoger dan het jaar ervoor. Het is de hoogste omzetgroei sinds 2000, meldt CBS in de Kwartaalmonitor Auto- en motorbranche.

De omzet in de auto- en motorbranche als geheel lag in het eerste halfjaar 7,5 procent hoger dan in dezelfde periode in 2015. Zowel in het eerste als het tweede kwartaal van 2016 was de omzet voor alle deelbranches hoger, Het is de sterkste omzettoename sinds 2011. De beste zaken werden gedaan in de bedrijfsautobranche ( 15 procent). De autoservicebedrijven kwamen uit op ruim 8 procent, de grootste halfjaarlijkse stijging in veertien jaar.
De indicator voor het ondernemersvertrouwen steeg van -0,9 begin Q2 naar 4,0 aan het begin van Q3. De stijging is grotendeels toe te schrijven aan de positieve omzetontwikkeling in het tweede kwartaal. Minder optimistisch zijn de ondernemers over de omzetontwikkeling in het lopende kwart en over de handelsvoorraden.
De ondernemers in de branche verwachten al twee kwartalen geen krimp van de personeelssterkte. Volgens het CBS hangt die positieve houding samen met de toename van het aantal vacatures in Q2: 800 stuks, goed voor een totaal van 2600, het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2008.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *