“Industrie kan sneller instorten dan velen denken”

Een van de mensen die 40 procent reductie van CO2-uitstoot in Europa in 2030 voor onrealistisch houden, is Volkswagen-topman Herbert Diess. In een interview met de Süddeutsche Zeitung van 11 oktober spreekt hij bovendien de vrees uit dat politiek stuntwerk de Duitse auto-industrie in de afgrond zal storten.

“Ik verzoek de politiek werkelijk om goed na te denken. De auto-industrie kan sneller instorten dan velen denken. Kijk maar naar de auto-industrie in Italië of Groot-Brittannië: nauwelijks nog aanwezig. Ook Detroit had ooit een bloeiende industrie, die voor een hogere levensstandaard heeft gezorgd. De VS en China zien nu hun kans om onze leidende rol bij de ontwikkeling van de auto van de toekomst af te nemen. De kansen dat we die rol behouden acht ik fiftyfifty.”

Dieselschandaal

Uiteraard komt in het interview ook het dieselschandaal ter sprake. Diess laat er geen twijfel over bestaan: “Wat wij in de VS gedaan hebben, kan echt niet: bewust de boel misleid, en dat gedurende jaren. We hebben de dieseltechniek in diskrediet gebracht, zonder twijfel. Ik hoop dat wij het einde van diesel niet op ons geweten hebben, maar om de CO2-reductie te bewerkstelligen hebben we diesel nodig, zeker de komende tien jaar nog.”

Elektrisch rijden

De vraag van de Süddeutsche Zeitung is daarop: “Dan gaan we maar elektrisch rijden?” Diess antwoordt sceptisch: “Wat de CO2-uitstoot betreft kan de elektrische auto op lange afstanden voorlopig niet wedijveren met diesel. De waarheid is namelijk dat we met het overschakelen op elektriciteit feitelijk overstappen op kolenenergie. Wanneer we met kolenstroom een batterij produceren, hebben we al vijf ton CO2 uitgestoten. Als we dan ook nog op kolenstroom rijden, is elektrische mobiliteit echt waanzin.”

Toekomst

Toch investeert Volkswagen miljarden in de elektrificering van het wagenpark. “Het is de enige weg, maar een drastische vermindering van de CO2-uitstoot van 40 procent leidt tot een onbeheersbare revolutie die rond de honderdduizend banen gaat kosten in onze fabrieken. In de omschakeling van de primaire energie ligt de veel grotere hefboomwerking. In de elektrische centrale voor de fabriek  in Wolfsburg schakelen we over van kolen op gas. Dat kost 400 miljoen euro, maar bespaart net zoveel CO2 als 870.000 auto’s uitstoten. We bouwen batterijfabrieken, hebben dertig elektrische auto’s op de markt en geven meer dan 34 miljard euro uit aan elektrificering en andere technologieën. Ik vind dan ook dat de auto-industrie onrecht wordt aangedaan, ook door de politiek.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters