Inkoopcollectief Dyam stopt voor de start

Door het snel veranderende landschap aan onderdelendistributeurs en een toenemend aantal overnames, heeft het (nog niet officieel gestarte) inkoopcollectief Dyam Automotive nu al de pijp aan maarten gegeven. Initiatiefnemer Paul Greijn telde te veel onzekerheden in de markt om daar een nieuwe inkoopcombinatie in te plaatsen.

Paul Greijn, oud-adjunct directeur van AD Benelux, dacht een jaar geleden met Dyam de ‘missing link’ te hebben gevonden tussen onderdelendistributeurs en fabrikanten. Samen met Kavo-man André van Leeuwen wilde hij met de nieuwe inkoopcombinatie bruggen gaan bouwen voor grossiers.

Greijn over de beslissing om te stoppen: “We waren in gesprek met grossiers die wel degelijk in het Dyam-verhaal geloofden maar dan ook meteen all-in wilde overstappen. Dat was technisch onhaalbaar. Het werd soms een alles of niets-spelletje. Ook waren we met sommigen in gesprek die gaandeweg het contact ineens werden overgenomen. Daar hebben we ons wel enigszins op verkeken. Dan blijven er weinig serieuze spelers over.”

Oogkleppen

Dyam had op 1 december vorig jaar zichzelf al een deadline gesteld maar dacht ondanks dat deze niet werd gehaald toch nog via andere samenwerkingsverbanden het inkoopcollectief op de rails te houden. “Dat is helaas niet gelukt. Dan is het beter om de stekker eruit te trekken.”

Greijn weet nog niet wat hij nu gaat doen, maar het Dyam-verhaal is echt over. “Nee, ik zie geen mogelijkheden meer om Dyam in een andere vorm weer op te starten. De oogkleppen zijn wel verdwenen. Ik heb een jaar lang 70 uur per week in Dyam gestoken. Wat ik ga doen? Geen idee, ik voer oriënterende gesprekken. Binnen de branche, dat wel.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.