Investeren mag weer

De onstuimig groeiende economie jaagt de investeringen in automotive equipment aan. Nu nog even zorgen voor genoeg handjes om al die orders uit te voeren.

Zeker in de achter ons liggende moeilijke economische periode trok menig autobedrijf pas bij stilvallend equipment de portemonnee. En nog steeds wachten volgens Explora-directeur Bart Kamps sommige klanten met investeren “totdat iets kapot gaat, niet vóór iets kapot gaat. In de hoop dat het meevalt.” Geeft de spreekwoordelijke 4-gastester de geest, dan is de werkplaatschef meestal wel geautoriseerd om over te gaan tot reparatie, maar ligt vervanging net effe anders. Bij zo’n verzoek loopt de route veelal via de aftersalesmanager naar de directeur en de eerstvolgende MT-vergadering. “Ben je zo een week verder. Repareren biedt je daarom weliswaar gemak naarmate je een direct operationeel probleem hebt, maar met preventief vervangen voorkom je stilstand en verlies aan doorgangen. Alleen wordt dat aspect lang niet altijd financieel meegewogen.”

Preventief

In de industrie zijn reserveringen juist wél gebruikelijk. Simpelweg omdat een productieproces niet mág stilvallen. Er wordt preventief gecalculeerd, nooit acuut. Niettemin signaleert Kamps ook in de automotive branche een voorzichtige kentering. Lees het hele artikel in nummer 5 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 18 mei is verschenen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †