‘Klant Nokian kan geld claimen’

Volgens het Finse advocatenkantoor Turre Legal komt iedereen die de afgelopen tien jaar banden heeft gekocht van Nokian in aanmerking voor financiële compensatie. Het bedrag zou kunnen oplopen tot dertig procent van de oorspronkelijke aanschafwaarde.

Eind vorige maand erkende de Finse bandenfabrikant in de voorbije tien jaar systematisch tests te hebben gemanipuleerd. Exemplaren die het concern ter beschikking stelde aan magazines waren een kwalitatieve ‘upgrade’ van hetgeen regulier in de handel verkrijgbaar was. Op die manier kregen de Nokian-producten extra positieve reviews.

De financiële genoegdoening zal waarschijnlijk via de rechter tot stand moeten komen. Een publieke oproep van de Finse consumentenbond om klanten vrijwillig te compenseren is namelijk door de fabrikant afgewezen. Turre Legal gaat geen collectieve zaak tegen de onderneming beginnen maar opereert op individuele basis, volgens het principe no cure no pay. Ook bedrijven die zich gedupeerd voelen kunnen meedoen.

Het advocatenkantoor hoopt een dermate groot aantal klanten om zich heen te verzamelen, dat Nokian bereid is buiten de rechtszaal tot een schikking te komen. In dat geval zou een derde van de eventueel uitgekeerde bedragen voor Turre Legal zijn. Het is nog niet bekend of het plan navolging krijgt van andere advocaten in Finland en/of daarbuiten.

Geen reactie vanuit markt

In Nederland is De Klok Banden importeur van Nokian. Directeur Wim van der Heiden zegt vanuit de markt nog geen enkele reactie op de affaire te hebben gehad. Hij benadrukt dat de producten van Nokian sinds 2014 geen onderwerp van testmanipulatie meer zijn geweest. “Ook sindsdien komen onze banden gewoon in de top-5 terecht. Met het tempo waarmee Nokian zijn producten vernieuwt, kun je ervan uitgaan dat iedere klant de band krijgt zoals-ie is getest.”

Van der Heiden begrijpt de ophef, maar vindt dat Nokian anderzijds lof verdient voor de “transparantie waarmee het bedrijf heeft gereageerd.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.