‘Kortingen van tafel met nieuw pensioenstelstel’

Met een huidige dekkingsgraad van 92,6 procent is korten op de pensioenen in de kleinmetaal onvermijdelijk. Tenzij er snel overgestapt wordt op een ander pensioenstelstel.

Dat laatste bepleit voorzitter Jos Brocken van pensioenfonds PMT in een interview in het AD van zaterdag 14 september met zijn collega Peter Borgdorff van PFZW, het pensioenfonds voor de zorg.

Kortingen op de pensioenen zouden bij de huidige dekkingsgraad kunnen oplopen tot 10 procent. “De pensioenen bij PMT zijn gemiddeld 600 tot 700 euro bruto per maand. We hebben het dus niet over Zwitserleven-pensioenen. 10 procent korten is een enorme klap voor onze mensen”, zegt Brocken in het AD.

Vermogen

Volgens de beide voorzitters is korten op dit moment helemaal niet nodig, want beide pensioenfondsen hebben de afgelopen jaren een enorm vermogen opgebouwd. Jos Brocken: “In 2008 hadden we 28 miljard euro aan vermogen. Nu is dat 86 miljard. We hebben 60 miljard euro toegevoegd de afgelopen tien jaar. We krijgen elk jaar 1 miljard euro meer aan premies binnen dan er aan pensioenen uitgaat. We zitten op het grootste vermogen ooit, maar we kunnen het niet naar de mensen brengen.”

In Nederland moeten pensioenfondsen met een rekenrente berekenen hoeveel geld ze in kas moeten hebben om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Wanneer de rentestand laag is, moeten de pensioenfondsen ook voor hun beleggingen met een lage rente rekenen en moeten ze dus meer geld in kas hebben.

Pensioenakkoord

Bij het pensioenakkoord dat in juni is overeengekomen is afgesproken dat er een nieuw pensioenstelstel komt. Daarin worden geen garanties meer gegeven voor de hoogte van de pensioenen. Er is dan minder geld in kas nodig. PMT en PFZW pleiten ervoor om zo snel mogelijk over te schakelen naar dat nieuwe stelsel, zodat de dreigende kortingen op de pensioenen van tafel kunnen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3053 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *