Laatste kwartaal 2015 tilt dealerrendement naar 1,1 procent

Vooral door uitzonderlijke hoge verkoopaantallen van nieuwe auto’s in het laatste kwartaal is het gemiddeld rendement voor autodealers in Nederland over 2015 uitgekomen op 1,1 procent. In 2014 stond was het rendement bijna nul: 0,01 procent.

Bijna een derde van de jaaromzet verkoop nieuwe auto’s werd in het vierde kwartaal gerealiseerd, zo blijkt uit de Branche Barometer van Bovag Autodealers. Voorheen werden in de laatste maanden van het jaar relatief weinig nieuwe auto’s afgeleverd, omdat kopers het nieuwe registratiejaar afwachtten voor op hun kentekenbewijs. Dit zou een positieve invloed hebben op de restwaarde, was de gedachte.

Sinds enkele jaren ontstaat er tegen de jaarwisseling juist een run op diverse modellen in verband met fiscale wijzigingen die in het nieuwe kalenderjaar van kracht worden. Het hogere rendement werd dan ook vooral gedraaid bij dealers die deze fiscaal aantrekkelijke auto’s konden aanbieden, terwijl andere dealers het nakijken hadden.

Belang van schaalgrootte

De Bovag Branche Barometer laat verder het belang van schaalgrootte zien, aangezien de dealers met een omzet van meer dan 12 miljoen euro een rendement van gemiddeld 1,33 procent hadden, tegen 0,54 procent voor dealers die minder dan 6 miljoen euro omzet realiseren. Dat verschil is volledig te verklaren door een betere verhouding tussen omzet en kosten. Grote dealers verkochten gemiddeld bijna twee keer zoveel auto’s als het gemiddelde: 542 versus 283 stuks.

Dit betekent overigens niet dat kleine dealers per definitie een verloren strijd voeren. Integendeel, want de groep van best presterende kleine autodealers kent een gemiddeld rendement van 4,65 procent. Zij realiseren hogere brutomarges over de hele linie: verkoop nieuw en gebruikt, werkplaats en magazijn. Deze dealers verkochten onderhand bijna evenveel occasions als nieuwe auto’s (141 om 159) en hun aantal gefactureerde uren in de werkplaats lag afgelopen jaar bijna een volle werkweek (35 uur) hoger dan het gemiddelde.

Bert de Kroon, voorzitter van Bovag Autodealers, is overigens waakzaam: “Ondanks de op het eerste gezicht positieve berichten, was 2015 natuurlijk een bijzonder jaar en het is afwachten wat de effecten van Autobrief 2 – en eventuele wijzigingen daarop – zullen zijn. Hoewel het gemiddelde rendement in onze branche nog immer laag is, vind ik het bemoedigend om te zien dat niet alleen schaalvergroting zich uitbetaalt, maar dat ook kleinere dealers met een consistent beleid toch boven het maaiveld weten uit te steken.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.