Leaseplan groeit in krimpende markt

Het wagenpark en het marktaandeel van Leaseplan Nederland is in 2014 gegroeid in een dalende leasemarkt (-4 procent). Vooral in de tweede helft van het jaar zag Leaseplan een forse toename in het aantal bestelde auto’s, met de decembermaand als meest opvallende uitschieter. Hoe hoog de toename is wil Leaseplan niet vrijgeven.

Deze ontwikkeling werd mede veroorzaakt door een licht aantrekkende markt in het laatste deel van het jaar. Daarnaast wisten veel leaserijders op de valreep nog te profiteren van de relatief gunstige bijtellingsregels. 

De grootste verandering voor leaserijders in 2014 was voelbaar in de portemonnee. Leaserijders betaalden in 2014 weer meer voor hun leaseauto door de aangescherpte bijtellingsregels. Men koos afgelopen jaar iets vaker voor een elektrische auto, ondanks de bijtelling van 4 procent ten opzichte van 0 procent in 2013. Wel werden er minder ‘gewone’ hybrides besteld. Het aandeel bestelde plug-in hybrides bleef nagenoeg gelijk. Deze ‘stabilisering’ in (plug-in) hybrides komt enerzijds door de verhoogde bijtelling van 0 procent naar 7 procent voor auto’s met een uitstoot tot 50 gram CO2 per kilometer. En anderzijds door een beperkt aanbod van aantrekkelijke plug-in hybrides. Pas eind 2014 is het aanbod met een stekker verruimd met bijvoorbeeld de Volkswagen Golf GTE, de Audi A3 e-tron en de Ford C-Max. In 2015 zal het aanbod plug-in hybrides verder toenemen.

Lastenverzwaring

Leaseplan verwacht dat de markt in 2015 weer wat verder zal aantrekken. De veranderende bijtellingsregels zullen wederom grote invloed hebben op de keuze van leaserijders. Zij moeten nog meer gaan betalen voor dezelfde auto. Zo valt de Skoda Octavia station straks in de 20 procent-bijtellingcategorie, wat neerkomt op een lastenverzwaring van zo’n 700 euro netto per jaar.

De leasemaatschappij gaat er van uit dat de populairste modellen wederom uit de 14procent en 20 procent-bijtellingcategorie komen. In de 14 procent-categorie zijn dit voornamelijk plug-in hybrides en kleine modellen. Dit terwijl de leaserijder in 2014 ook nog een grotere gezinsauto’s kon rijden met 14 procent bijtelling. Ook worden er begin 2015 veel aardgas- en zuinige dieselmodellen aangeboden.

Leaseplan verwacht daarnaast dat volledig elektrische auto’s verder aan terrein winnen, mede vanwege de laagste bijtelling. “De infrastructuur voor de elektrische auto is het afgelopen jaar enorm verbeterd”, zegt Berno Kleinherenbrink, directievoorzitter bij Leaseplan. “Het aantal oplaadpunten en snellaadpunten is het afgelopen jaar verdubbeld en zal naar verwachting verder toenemen. Dit vergemakkelijkt de keuze voor volledig elektrisch rijden.”

Kleine auto’s populair

De populaire modellen van 2015 zijn volgens Leaseplan de Peugeot 208, de Renault Clio, de Volkswagen Polo en nog kleinere modellen als de Volkswagen Up, Skoda Citigo en SEAT Mii. Voornaamste reden is dat deze modellen 14 procent-bijtelling kennen. De leasemaatschappij gaat ervan uit dat het aanbod in de loop van het jaar verruimt omdat fabrikanten uitgedaagd worden om met nog zuinigere edities te komen. Ook verwacht Leaseplan dat leaserijders hun auto’s dit jaar eerder vervangen omdat de bijtellingsregels per 1 januari 2016 weer fors worden aangescherpt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *