Leaserijder kiest voor ruimte en pk’s

De aanscherping van het fiscale beleid heeft een overduidelijk effect op het bestelgedrag van de leaserijder. Het afgelopen kwartaal was vooral de praktische bruikbaarheid, zoals ruimte, doorslaggevend in de keuze voor een nieuwe auto.

Dit in tegenstelling tot 2013, het jaar waarin leaserijders vooral voor hun portemonnee kozen. Omdat het aanbod grote (benzine)auto’s in de 14 procent bijtellingscategorie in de eerste maanden van dit jaar beperkt was, steeg het aandeel bestelde auto’s met 20 procent of 25 procent bijtelling fors. Dat en meer blijkt uit de cijfers van Leaseplan Nederland over het eerste kwartaal van 2014.

Voor het eerste sinds een jaar tijd groeide het aandeel bestelde auto’s in de hogere bijtellingscategorieën,een ontwikkeling die Leaseplan Nederland bij de bekendmaking van haar jaarcijfers begin dit jaar al voorspelde. Die voorspelling lijkt nu te zijn uitgekomen. Binnen de 14 procent bijtellingscategorie zijn de Skoda Octavia Combi en de Toyota Auris Touring Sports Hybrid momenteel duidelijk de leasetoppers. Het aandeel bestellingen met 20 procent en 25 procent bijtelling groeide de afgelopen maanden flink (respectievelijk 8 porcent en 12 procent ten opzichte van Q4 2013).

Verwachting

 “We verwachten dat de verschuiving die nu is ingezet, de komende maanden weer iets zal afzwakken. Het aanbod in de 14 procent-categorie gaat ongetwijfeld breder worden. De Volkswagen Golf GTE, de Audi A3 Sportback e-tron zijn daar mooie voorbeelden van. Ook zien we een toenemende vraag naar de Volvo V40, die sinds kort weer beschikbaar is in deze lagere bijtellingscategorie”, aldus Martijn Versteegen, woordvoerder van Leaseplan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.