‘Lexus en Porsche meest betrouwbaar’

In een onderzoek over 2017 van J.D. Power komen Lexus en Porsche als meest betrouwbare auto’s naar voren. Langetermijnkwaliteit is echter niet exclusief voor luxemerken, zo stelt het onderzoeksbureau.

J.D. Power onderzocht voor het onderzoek eind 2016 alle problemen die 35.186 oorspronkelijke eigenaren ervoeren met hun voertuig, modeljaar 2014. Het is voor het zesde achtereenvolgende jaar dat Lexus deze betrouwbaarheidsranglijst aanvoert.

De score werd gemeten in het aantal problemen per honderd voertuigen. Zowel Lexus als Porsche scoorden 110. Fiat presteerde veruit het slechtst, met een score van 298. De gemiddelde score lag op 156. Ook volumemerken als Toyota (123) en Hyundai (133) scoorden dus bovengemiddeld.

J.D. Power splitst awards uit in achttien verschillende voertuigsegmenten. Segmentwinnaars die ook in Nederland veel voorkomen zijn de Volkswagen Tiguan (kleine suv) en de Toyota Prius (compacte auto). In het segment van de compacte premium auto is de Mercedes-Benz C-klasse een goede tweede achter de Lexus ES.

Vergeleken bij voorgaande jaren is de betrouwbaarheidsindex voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald. Dit komt vooral door problemen van technologische aard. De meeste problemen blijven zich voordoen op het gebied van audio/communicatie/entertainment/navigatie. Deze categorie is goed voor 22 procent van het totale aantal gerapporteerde problemen. Voor het derde jaar op rij staan problemen met Bluetooth-koppeling en spraakherkenning bovenaan de lijst.

Nieuw in de top 10 met lijst van problemen is accufalen. 44 procent meer eigenaren kregen te maken met accufalen in vergelijking met 2016. Accu’s staan dan ook bovenaan de lijst met vaakst vervangen onderdelen, de gebruikelijke slijtdelen uitgezonderd met 6,1 procent, een stijging van 1,3 procentpunt ten opzichte van 2016.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *