Lightyear claimt laagste luchtweerstand

De Lightyear personenauto kan zijn accu opladen via zonnecellen in de carrosserie. Daarnaast is er alles aan gedaan om de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. Het resultaat is een extreem energie-efficiënte auto die in de loop van 2020 op de markt moet verschijnen.

De ontwerpers claimen voor de Lightyear One een luchtweerstandscoëfficiënt (Cw-waarde) van onder de 0,20. De auto zou daarmee de meest aerodynamische productieauto ter wereld moeten worden. De auto zit nog in de ontwikkelingsfase, dus een exact getal wordt pas later bekendgemaakt. Ter vergelijking: een Hummer H2 uit 2003 heeft een Cw-waarde van 0,57 en een Alfa Romeo Giulia uit 2015 van 0,25.

Herontwerpen

Om een energie-efficiënte auto waarin vijf personen kunnen worden vervoerd en tegelijk net zoveel bagage past als in een suv, was het noodzakelijk om een ontwerp te maken, los van alle bestaande ideeën over hoe je een auto bouwt. Ceo Lex Hoefsloot van Lightyear: “Het is enkel en alleen mogelijk omdat we de auto zoals we hem kennen compleet herontwerpen. We focussen hierbij op de twee belangrijkste aspecten voor elektrische autos: een hoge actieradius en snelle oplaadtijden. Als je die twee als uitgangspunt neemt komt je bij Lightyear uit”.

In-wheel motoren

Als voorbeeld van een energie-efficiënte oplossing noemt Lightyear de vier in-wheel motoren. Doordat elk wiel afzonderlijk aangedreven wordt door een eigen elektromotor gaat er geen energie verloren bij de overbrenging van energie van de motor naar het wiel.

[responsive-video identifier=”0MuVExCsS_s”]

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *