Meer ondernemersvertrouwen, meldt Bovag Conjunctuurpeiling

Onder de Bovag-leden is in de tweede helft van 2015 vrijwel over de hele linie het ondernemersvertrouwen gestegen. Bij de meeste bedrijven is het inmiddels positief. Dat meldt Bovag in zijn meest recente Conjunctuurpeiling.

De toets van het ondernemersvertrouwen stoelt op een aantal indicatoren, zoals de ontwikkeling van de totale omzet, het aantal werknemers, de winstgevendheid en de investeringen in vaste activa. Aan de jongste peiling hebben 971 bedrijven deelgenomen. Het ondernemersvertrouwen onder autodealers en fietsbedrijven blijkt relatief laag, al is het nog net niet negatief. Dat is wel het geval – als enige afdeling – bij de tankstationondernemers.

Van de onafhankelijke autobedrijven zag bijna de helft in H2 de winst toenemen ten opzichte van een jaar geleden. Ook voor de eerste helft van 2016 verwachten veel bedrijven een positieve ontwikkeling van de resultaten. Het ondernemersvertrouwen is weer iets gestegen. Dat komt onder meer omdat bijna een derde van deze ondernemers heeft voorspeld dat de omzet in de werkplaats zal stijgen.

De Bovag Autodealers zijn tevreden over de resultaatontwikkeling in de tweede helft van 2015. De eindsprint van de autoverkopen wordt verwelkomd maar tegelijk gerelativeerd: de opleving was  incidenteel, als gevolg van de fiscale veranderingen per 1 januari 2016. 

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.