Meer samenwerken bij zelfrijdende auto

De Anwb ziet graag dat autofabrikanten en Europese lidstaten meer samenwerken bij de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Daarbij gaat het over het uitwisselen van informatie over proeven met zelfrijdende auto’s. Ook vindt de belangenorganisatie dat het belang van de consument onderbelicht blijft.

Uit een internationale inventarisatie van de ANWB naar zelfrijdende auto’s blijkt dat Nederland op dit vlak bij de koplopers hoort. De bond denkt dat de zelfrijdende auto een bijdrage kan leveren aan veiliger verkeer. Ook kan de zelfrijdende auto nu al een rol spelen bij het reduceren van files. Systemen zoals adaptive cruise control (regelt een veilige volgafstand) en lane keeping (houdt de auto in een rijstrook) zitten al geruime tijd in uiteenlopende types auto’s.

De bond denkt dat het ook belangrijk is om de zelfrijdende auto uitvoerig te testen in druk stedelijk verkeer met fietsers en voetgangers.
De samenwerking met andere landen is belangrijk zodat de systemen in de diverse landen op elkaar aansluiten. De inventarisatie laat zien dat de verschillende projecten rondom zelfrijdende voertuigen vaak op regionale niveau plaatsvinden en zeer van karakter verschillen.

Volgens de ANWB is het consumentenbelang en consumentacceptatie tot nu onderbelicht gebleven. Wil de zelfrijdende auto doorbreken dan is het van belang dat ook naar de ervaringen van de consument wordt gekeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.