Met eenderde van occasions is geknoeid

Met eenderde van alle tweedehands auto’s in Nederland is geknoeid. Ze hebben zware schade gehad of de kilometerstand is teruggedraaid. Dat stelt althans de website Autoverleden.nl die de achtergronden van occasions onderzoekt.

Via diverse binnen- en buitenlandse databanken kan de website de hele historie van een auto achterhalen. Via het kenteken van een Nederlandse auto kan onder meer gecheckt worden of hij zware schade heeft gehad, of er met de kilometerstand is geknoeid en hoeveel eigenaren hij heeft gehad. Dat kan tevens via het chassisnummer van geïmporteerde auto’s. “Auto’s met een onzuiver verleden hebben vaker technische problemen. Onze dienst is bedoeld om mensen te beschermen tegen een miskoop”, stelt Ben Veenman van Autoverleden.nl.

Zekerheid

Uit de gegevens die de website de afgelopen jaren verzamelde, blijkt dat 5,5 procent van de gecontroleerde occasions zware schade heeft gehad. 17,7 procent heeft een onlogische kilometerstand, wat erop duidt dat ermee geknoeid is. Ook is 15,4 procent van het Nederlandse occasionpark geïmporteerd. In het buitenland hoeven kilometerstanden niet geregistreerd te worden (met uitzondering van België dat Car-Pass kent) en daarom is bij vijftig procent van de geïmporteerde auto’s de teller teruggedraaid.

Deze gegevens zijn steeds belangrijker voor kopers en eigenaren. “Mensen zijn op zoek naar zekerheid. Een auto kopen is een grote investering, dus dan wil je zeker weten dat je de juiste koopt. Via onze rapporten kunnen mensen zien of ze een goede auto kopen of een kat in de zak”, legt Veenman uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.