Met Tesla gaat alles goed

In weerwil van alle negatieve berichten die autofabrikanten afgeven, was Battery Day 2020, de dag waarop Tesla verantwoording aflegt aan zijn aandeelhouders, één groot feest. “Het was een goed jaar en er komen nog vele goede jaren aan.”

Meerdere Tesla-topmensen kwamen aan het woord, maar het was natuurlijk de speech van oprichter Elon Musk waarnaar in het bijzonder werd uitgekeken. Voor een publiek dat, geheel coronaproof, bestond uit aandeelhouders die in hun Tesla als in een drive-in bioscoop stonden opgesteld, somde hij de successen van zijn bedrijf op.

Succes

Dat er in vijftien maanden in Shanghai een fabriek uit de grond is gestampt waar in de toekomst een miljoen auto’s per jaar zullen worden geproduceerd. Dat deze fabriek het enige 100 procent buitenlandse bedrijf in China is. Dat Tesla’s output in aantallen afgeleverde auto’s dit jaar zo’n 30 tot 40 procent hoger zal liggen dan vorig jaar, toen een groei van 50 procent ten opzichte van het voorgaande jaar werd behaald. Dat er geen veiliger auto is dan een Tesla. Dat de Autopilot wordt doorontwikkeld, waarna een Tesla nóg veiliger is.

25.000 dollar

Het succes van Tesla hangt voor een belangrijk deel af van de aanwezigheid van een fabriek op elk continent waar de auto’s van Tesla verkocht worden. Het bekort de tijd tussen fabricage en aflevering aan de consument, wat direct invloed heeft op de hoeveelheid geld in kas, want de aandeelhouders mogen niet mopperen: Tesla schrijft al vier kwartalen zwarte cijfers volgens de GAAP-norm, waarbij GAAP staat voor generally accepted accounting principles. “Dat te presteren in een zo moeilijke tijd, was waanzinnig moeilijk.”

Er was nog meer goed nieuws op komst, want de fabriek in Shanghai wordt opgeschaald en er komt een tweede fabriek in de VS bij (in Austin, Texas), plus een in Europa (Berlijn). Hier zullen auto’s gebouwd worden op een efficiëntere manier. Dat, en het feit dat batterijen goedkoper worden, zal uiteindelijk leiden tot goedkopere auto’s voor de consument. Musk verwacht dat Tesla binnen drie jaar in staat zal zijn om voor 25.000 dollar een elektrische auto te maken, die ook nog eens volledig autonoom kan rijden, “iets wat vanaf het begin ons doel is geweest”.

Prototype

Een interessante passage in de speech van Musk, en een waarschuwing voor de concurrentie, betrof de fabricage als één van de drie pijlers van Tesla, naast de autotechniek en de software. Musk: “Het bouwen van een prototype is triviaal vergeleken bij het bouwen van machines voor een fabriek die auto’s met nieuwe technologie, volgens nieuwe productietechnieken in serie kan produceren. Dat is minstens tien tot wel honderd keer moeilijker. Het is daarom dat veel start-ups niet verder komen dan een prototype. Ze komen niet over die drempel.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3430 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.