Miljarden Volkswagen voor schikken dieselgate VS

In een poging om schoon schip te maken met dieselgate zou Volkswagen nog deze maand in de VS tien miljard dollar willen neerleggen. Het geld wordt verdeeld over voertuigeigenaren en overheden. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg meldt dat op basis van een niet nader genoemde bron.

Van het bedrag (omgerekend 8,9 miljard euro) gaat grofweg een derde naar toezichthouders bij de federale en Californische overheid. De rest is bestemd om bezitters van gemanipuleerde Volkswagens af te kopen.

Het Duitse concern ziet zich al geruime tijd geconfronteerd met een breed front van gedupeerden en hun advocaten. Binnen nu en een week krijgen zij een financieel voorstel van Volkswagen. Als de federale rechter ermee instemt, zijn er voor de benadeelde klanten twee mogelijkheden: hun dieselmotoren laten aanpassen (nog onduidelijk is hoe) of het voertuig terug laten kopen door de fabrikant.

Volkswagen heeft de voorbije maanden gewerkt aan technische oplossingen voor de gemanipuleerde diesels, maar nog niet de handen op elkaar gekregen van de Amerikaanse toezichthouders en diensten op het gebied van milieu. In september vorig jaar bleek dat de producent zijn diesels door middel van verborgen softwaremanipulatie aanmerkelijk zuiniger deed voorkomen dan de folders beloofden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.