Minder auto’s gestolen, meer teruggevonden

Het aantal in Nederland gestolen personenauto’s is het eerste halfjaar van 2017 gedaald. De teller staat op 4254 stuks, tegen 4776 in 2016 – een daling van 11 procent. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

De afname manifesteert zich bij personenauto’s van alle leeftijden. Met name de nieuwere modellen zijn, dankzij verbeterde beveiliging, niet gemakkelijk te stelen. De gezamenlijke anti-diefstal- en opsporingsinspanningen van politie, overheid, verzekeraars, particuliere opsporingsbureaus lijken volgens AVc vruchten af te werpen. “Het zijn extra drempels”, aldus directeur Titus Visser. Het werkgebied van de politie-eenheid Oost Nederland gaf de grootste daling te zien: -28 procent. Uitzondering op de regel vormen BMW’s, Toyota’s en Land Rovers jonger dan vier jaar. Ook exemplaren van Audi, Volkswagen en Mercedes verwisselden bovengemiddeld vaak onvrijwillig van eigenaar. Bij oudere auto’s fungeren de onderdelen als doel. AVc adviseert eigenaren om auto’s die veel worden gestolen te voorzien van SCM-gecertificeerde alarm- en terugvindsystemen.

Extra drempels

Opvallend is dat voor het eerst sinds 2002 het terugvindpercentage van bijna alle categorieën gestolen voertuigen licht is gestegen. Binnen het segment ‘personenvoertuigen’ keerden er 1484 terug. In de afgelopen ruim twintig jaar daalde dat percentage juist: van 72,1 (1995), 62,7 (2000), 47,7 (2005) en 34,7 (2010) naar 34,1 (2016) – en 34,9 procent dit jaar. De ontwikkeling manifesteert zich het sterkst bij de nieuwe, nog geen jaar oude personenvoertuigen (41 procent). In dit voorzichtig-positieve scenario vormen motorrijwielen de enige uitzondering. Ze werden niet alleen minder vaak teruggevonden maar ook 6 procent meer gestolen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †