Minder privacy voor lagere verzekeringspremie

Ongeveer de helft van de Nederlanders is bereid verzekeraars additionele persoonlijke informatie te verschaffen om de beste premie te krijgen voor zijn schadeverzekering. Dat blijkt uit een studie van Pricewaterhouse Cooper (PwC) die de toekomst van de wereldwijde verzekeringsbranche heeft onderzocht.

Dat 50 procent meer informatie over zichzelf wil prijsgeven voor een betere premie lijkt een flink percentage, maar Nederland scoort daarmee wereldwijd het laagst. In Zuid-Afrika (83%) en India (80%) is de bereidheid bijvoorbeeld een stuk hoger. “We stellen blijkbaar nog vaak onze privacy boven economisch gewin”, stelt PwC’er Joost Petit. “Maar dit kan ook in Nederland wel eens snel gaan veranderen met de opkomst van een generatie die zowat verweven is met internet, sociale media en mobiele technologie.”

Deze digital natives zijn niet alleen bereid online meer over zichzelf prijs te geven voor een betere deal, ze verwachten dan ook een persoonlijker aanbod. En dat werkt de transformatie naar usage based insurance (UBI) verder in de hand. Petit: “Het wereldwijde aantal contracten met een UBI-component zal waarschijnlijk oplopen van 5,5 miljoen eind 2013 tot 107 miljoen in 2018. Wij denken dat in de komende vijf tot tien jaar circa 30 tot 40 procent van alle Nederlandse autoverzekeringen een UBI-component zal gaan bevatten.”

Kastje in auto

Vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bestaan volgens Petit al interessante UBI-oplossingen die naar Nederland overwaaien of dat binnenkort zullen doen: “Insure the Box bijvoorbeeld. Zij installeren kastjes in auto’s die het rijgedrag van hun klanten monitoren. Goed rijgedrag wordt beloond in de vorm van een lagere premie, oplopend tot soms wel 35 procent. Gebruikers worden dus niet meer simpelweg op basis van statistieken of leeftijd beoordeeld, of veroordeeld eigenlijk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *