MKB Nederland: ‘Schaf transitievergoeding af’

Als afsluitende spreker op het Focwa-jaarcongres liet Jacco Vonhof als voorzitter van branchekoepel MKB Nederland een zorgvuldig geplaatst bommetje afgaan: “Schaf de transitievergoeding af, gooi de WW omhoog en maak de looptijd korter. Dan wordt de WW geen vangnet, maar een springplank.”

Zijn opmerking zorgde voor de nodige beroering in de zaal en dat was natuurlijk ook precies de bedoeling. Het congres kreeg daarmee een waardige afsluiter: Vonhofs betoog was energiek, humoristisch en het ging ook nog eens ergens over.

Van werk naar werk

De maatregel die Vonhof voorstelde, is overigens niet bedoeld om werkgevers goedkoper van personeel af te laten komen. Het idee erachter is dat de transitievergoeding in de praktijk helemaal niet gebruikt wordt om het makkelijker te maken om van de ene baan naar de andere te gaan. “Het is meestal een Costa Brava-subsidie, terwijl mensen in zichzelf zouden moeten investeren.”

Vonhof stelt daarom voor om het bedrag van een transitievergoeding op een leerrekening voor de vertrekkende werknemer te storten. Hij of zij kan daarmee vervolgens ook daadwerkelijk zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Want dat er personeel nodig is, in schadeherstel, in techniek, dat is inmiddels wel duidelijk. Onder de aanwezige ondernemers vond deze boodschap van MKB Nederland dan ook algemeen weerklank.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3056 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *