Modelkeuze leaseauto’s gehalveerd

Vereniging Auto Van De Zaak (VAvdZ) heeft onderzoek gedaan naar het effect op de modelkeuze van leasauto’s wanneer vanaf 1 juli de nieuwe CO2-normen gaan gelden voor de lage bijtellingscategorieën. Daaruit blijkt dat keuze voor berijders per 1 januari 2013 met 54 procent beperkt wordt. De normen worden vervolgens ieder jaar op 1 januari verder aangescherpt tot het jaar 2015.

VAvdZ heeft de CO2-uitstoot van alle merken en modellen op een rij gezet. Vervolgens is geanalyseerd hoeveel merken en modellen er nu in een lage bijtellingsgcategorie vallen en straks niet meer. De eindconclusie is dat er vanaf 1 juli 2012 dertig procent minder keuze is in de modellen. In 2013 is dit 54 procent en in 2015 zelfs 75 procent.

Er zijn drie opvallende trends. Allereerst loopt het aantal dieselmodellen in de veertien procent categorie per juli 2012 terug van dertien naar vier modellen (Seat Ibiza, Skoda Fabia, Smart en de VW Polo).
Op de langere termijn wordt vooral de keuze in de twintigprocentcategorie voor benzinemodellen beperkt. Per 1 januari 2013 wordt hier al wel gelijk een aantal veel zakelijke gebruikte modellen getroffen (zie download).
Over de hele linie zijn het vooral de kleine auto’s in het a- en in het b-segment die in de lage bijtellingscategorieën blijven vallen. VAvdZ vindt dit vreemd omdat dit juist meestal geen zakelijke auto’s zijn.

Voorzitter Martin Huisman van VAvdZ: “De uitstootgrenzen worden sneller teruggeschroefd dan dat er nieuwe zuinigere modellen op de markt komen. Als straks de meeste auto’s weer in de 25 procent categorie vallen is de stimulans om een auto te kiezen met een lage CO2 ook weg. Kennelijk is dit niet belangrijk voor de overheid. De aanscherping van de bijtellingscategorieën wordt bovendien sneller doorgevoerd dan afgesproken en is financieel nog helemaal niet nodig.”

Download hier het cijferoverzicht van VAvdZ >>

De vereniging heeft onlangs nog onderzoek gedaan naar het verschil in bijtelling tussen Nederland en het buitenland. Gemiddeld wordt in andere landen 63 procent minder aan autobelasting betaald.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.