Nederlandse fleetmanagers verwachten voor het komende jaar een lichte groei van de omvang van hun leasevloot. Ze zijn daarmee positiever dan de afgelopen jaren, zij het iets minder optimistisch dan hun Europese evenknieën, die over het algemeen een grotere toename van hun vloot verwachten.

Dat is één van de vijf belangrijkste resultaten van de 2017 Fleet Barometer, opgesteld door het Corporate Vehicle Observatory. Dit is het internationale en onafhankelijke expertiseplatform voor de zakelijke automarkt, in 2002 opgericht door leasemaatschappij Arval. Met de verwachting dat hun leasevloot iets zal toenemen in het komende jaar zijn de fleetmanagers positiever dan de afgelopen jaren. Managers van middelgrote en zeer grote leasemaatschappijen zijn het meest genegen om te verwachten dat hun vlootgrootte zal toenemen. Een opvallende bijvangst van dit onderzoek naar de Europese leasewereld is dat kleine leasemaatschappijen hun voertuigen langer in de lease houden (gemiddeld 7,4 jaar) dan grote en heel grote leasemaatschappijen (gemiddeld minder dan 5 jaar).

Financiering

Met name de kleine leasemaatschappijen kopen hun voertuigen vooral zelf in, hoewel dat aantal is gedaald van 82 procent in 2013 tot 76 procent in 2017. Operationele lease is onder Nederlandse leasemaatschappijen gemiddeld populairder dan in de rest van Europa. Dit gaat ten koste van het aandeel financiële lease. Onder de kleine leasemaatschappijen doet 28 procent van de Nederlandse maatschappijen aan operationele lease, tegen 20 procent Europa breed. Voor grote maatschappijen is deze verhouding 56 om 38 procent en voor de hele grote 66 om 52 procent.

Hybride

Hybride en elektrische voertuigen zijn goed vertegenwoordigd in de wagenparken van Nederlandse leasemaatschappijen: 47 procent heeft tenminste één voertuig op alternatieve energie, tegen 21 procent van de leasemaatschappijen over heel Europa. Van de grote Nederlandse leasemaatschappijen heeft zelfs 63 procent tenminste één zo’n voertuig in de vloot en van de hele grote 80 procent. De toename in hybride, plug-in en elektrische voertuigen in de vloot vond vooral plaats tussen 2015 en 2017.

Telematica

Ook wat telematica betreft zijn Nederlandse leasemaatschappijen vooruitstrevend in Europees verband. 51 procent heeft telematicaoplossingen voor bijvoorbeeld het lokaliseren van voertuigen of het optimaliseren van dienstreizen, tegen 37 procent in heel Europa.

Mobiliteit

Verder blijkt dat Nederlandse leasemaatschappijen zeer geïnteresseerd zijn in het aanbieden van alternatieve mobiliteit. 13 procent van de kleine maatschappijen tot 32 procent van de grote is zelfs bereid om de gehele vloot of een deel daarvan op te geven voor zulke alternatieven.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
10 december 2024
Hankook focust op duurzaamheid
10 december 2024
‘De kartsport heeft onze band zeker versterkt’
9 december 2024
IBIS onthult thema voor 2025
9 december 2024
Motorhuis voegt KGM en Isuzu toe
9 december 2024
RDW verhuist keuringslocaties Heerenveen en Groningen naar Drachten
9 december 2024
AutoProfijt in de steigers
Meest bekeken berichten
Recente reacties