Musk handhaaft prognose Tesla Model 3

Tesla-topman toont zich wederom optimistisch, kijkend althans naar zijn productieprognose voor de Model 3. Ook al haalde hij vorig najaar tot twee keer toe bij lange na zijn afleverquotum niet, hij blijft erbij eind maart op 2500 stuks per week te zitten.

Halverwege dit jaar voorziet Musk dan een verdubbeling naar vijfduizend en nog verder weg in de tijd – een concrete tijdsindicatie is niet gegeven – moet de productie zijn opgeschaald naar tienduizend Models 3 per week.

Optimisme

In zijn tussentijdse rapportage aan de aandeelhouders kijkt Musk kritisch in de spiegel. Er was intern overdreven veel optimisme wat de opstart betreft van de productielijn. De aanname van Tesla dat het zo’n klus kon klaren in de helft van de tijd die er gemiddeld in de industrie voor staat bleek nogal onjuist. Voortschrijdende automatisering in de onderdelen- en acculogistiek moet de zaken nu versnellen. Van alle in 2018 geplande investeringen zal meer dan de helft opgaan aan productieversnelling van de Model 3, die als ‘betaalbaar’ door het leven gaat. De Model 3-beslommeringen en de bijgestelde verwachtingen halen regelmatig de nieuwskolommen. Niettemin verwacht de ondernemer onverminderd dat hij in 2020 ongeveer een miljoen auto’s met elektrische aandrijving kan fabriceren.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †