NCAP-tests: auto steeds veiliger

In vergelijking met vorig jaar zijn meer auto’s veiliger geworden, zo kan geconcludeerd worden uit de tests die Euro NCAP heeft afgenomen voor dit jaar. Vooral het vermogen van auto’s om zelf aanrijdingen te voorkomen draagt hiertoe aan bij.

Elk jaar publiceert Euro NCAP een overzicht van de auto’s die in hun respectievelijke segment het beste hebben gepresteerd. Het aantal sterren laat zien hoe goed de auto presteert bij de Euro NCAP-tests, maar wordt ook beïnvloed door de veiligheidsuitrusting die de autofabrikant aanbiedt op alle markten. Een hoog aantal sterren laat dus zien dat niet alleen het testresultaat goed was, maar ook dat de veiligheidsuitrusting op het geteste model reeds beschikbaar is voor alle klanten in Europa. De sterrenbeoordeling gaat verder dan de wettelijke eisen en niet alle nieuwe voertuigen worden getest door Euro NCAP. Een auto die slechts voldoet aan de minimale wettelijke eisen zal niet in aanmerking komen voor een ster. Dat betekent ook dat een auto die slecht scoort niet per definitie onveilig is, maar dat hij niet even veilig is als zijn concurrenten met een hogere score.

Het beoordelingssysteem met vijf sterren evolueert continu, omdat oudere technologie veroudert en nieuwe innovaties beschikbaar komen. Dat betekent dat tests periodiek geüpdatet worden, nieuwe tests worden toegevoegd aan het systeem en het sterrenniveau wordt aangepast. Daarom is het testjaar van groot belang voor een juiste interpretatie van het resultaat van een auto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.