Nederland heerst in Solar Challenge

Voor de zesde keer heeft het Nuon Solar Team van de TU Delft met haar zonnewagen Nuna8 de Solar Challenge gewonnen. Nog nooit was het zo’n ‘close call’ als in deze race die dwars door Australië voert. De zonnewagen van het Solar Team Twente eindigde als tweede op nog geen 3 minuten.

De Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto’s. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

Er was tijdens de race veel bewolking. Dat belemmerde de zon om via het zonnepaneel de accu op te laden. En die zonne-energie was hard nodig, want Nuna8 had op de laatste racedag niet veel energie meer in de accu. Bij de start was het zelfs niet zeker of het team de finish zou halen.

De laatste kilometers van de World Solar Challenge waren zenuwslopend voor het Nuon Solar Team. Nog meer bewolking, een lekke band of een rood stoplicht en de concurrentie zou het team in kunnen halen. Om 3.00 uur Nederlandse tijd kwam Nuna8 toch als eerste over de finish.

“Het was echt heel erg spannend”, vertelt Bianca Koppen van het Nuon Solar Team. “Het scheelde uiteindelijk maar 3 minuten met het team van Twente en het weer was niet erg goed deze laatste dag. Er was veel bewolking waardoor we de accu moeilijk konden laden. We hebben meer dan een jaar gewerkt aan onze Nuna8. En dan wil je maar één ding en dat is winnen. Het is zo ontzettend fijn dat het gelukt is.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.