Nederland tweede stekkerautoland van Europa

Nederland is, na Noorwegen, het Europese land waar relatief de meeste stekkerauto’s worden verkocht. In het eerste kwartaal van dit jaar was drie procent van alle nieuw verkochte auto’s in ons land voorzien van een oplaadstekker. Dit blijkt uit cijfers van Acea, bewerkt door Aumacon.

In de gehele EU werden in het eerste kwartaal van dit jaar – op een totaal van 3,5 miljoen nieuwe auto’s – 33.835 auto’s met oplaadstekker genoteerd, ofwel 1,0 procent van de totaalafzet. Dit cijfer betreft een optelling van de volledig elektrisch aangedreven auto’s (EV, zoals de Nissan Leaf en Tesla Model-S) en plug-in hybride-auto’s ((PH)EV, zoals de Mitsubishi Outlander en Volvo V60). Tegelijkertijd werden er 60.990 stekkerloze hybride-auto’s (HEV, zoals Lexus CT200H en Mercedes-Benz E300 BT) verkocht, wat staat voor 1,7 procent van de totaalafzet.

Nederland doet het relatief goed in het landenrijtje. In totaal kende bij ons 7,5 procent van alle nieuwe auto’s in Q1 een geheel of gedeeltelijke elektrische aandrijving; de op-een-na hoogste score in Europa. Het aantal stekkerauto’s (EV (PH)EV) is daarbinnen in de minderheid, het gaat – evenals in vrijwel alle andere landen – vooral om stekkerloze hybride-auto’s.

Dalen

Clem Dickmann van Aumacon: “Al met al zijn dit nog maar erg bescheiden cijfers voor de auto’s met alternatieve aandrijvingen. Zeker als je je bedenkt dat ze in de voorop liggende landen tot stand zijn gekomen met majeure overheidsondersteuning. Het grote verschil tussen de landen geeft vooral aan dat er behoefte is aan Europa-breed beleid. Ieder land heeft een eigen groene-autoagenda, wat vervolgens weer leidt tot ongewenst handelsverkeer. Zo worden veel van de Nederlandse elektrische en (plug-in)hybride-auto’s al na korte tijd geëxporteerd. Een zotte situatie. Zowel het milieueffect als de fiscale investering verdwijnt zo de grens over.” Dickmann verwacht dat Nederland door de veranderede bijtellingsregels het volgende jaar sterk zal dalen op de Europese lijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.