Nederlander heeft vertrouwen in elektrisch rijden

Elektrisch rijden heeft de toekomst, zo verwachten Nederlandse automobilisten. Volgens bijna 30 procent van de Nederlanders zal deze vorm van autorijden over 25 jaar zelfs dominant zijn. Europese automobilisten zien naast elektrisch rijden een belangrijke rol weggelegd voor hybride auto’s, maar onder Nederlanders is het vertrouwen hierin beduidend lager.

Dit blijkt uit onderzoek van AutoScout24 naar de auto van de toekomst. Benzine en diesel, nu nog de meest dominante vormen van brandstof, zullen langzaamaan uit het straatbeeld verdwijnen, zo verwacht de meerderheid van de ondervraagde automobilisten in Europa. Van de Nederlanders bestempelt slechts 5 procent diesel en benzine als de meest toekomstbestendige brandstof. Fransen hebben met 9 procent nog het meeste vertrouwen in beide brandstoffen.

Infrastructuur

Belangrijke vraag bij de verwachte overgang naar alternatieve brandstoffen, is wie er moet betalen voor de aanpassingen aan de infrastructuur die hiervoor nodig zijn. Denk hierbij aan het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s en de aanpassingen die op tankstations gedaan moeten worden. Een derde van de Europeanen is van mening dat deze aanpassingen door de samenleving als geheel moet worden gefinancierd.

Jurgen Vugts, directeur van AutoScout24 Nederland: “Volgens Europese automobilisten is het geen vraag meer of we in de toekomst over zullen stappen op alternatieve brandstoffen. Minder dan 5 procent zegt nooit over te stappen, de overige respondenten laten het vooral van de afstand afhangen die een auto kan afleggen op één batterij of tank. Voor de meerderheid geldt een afstand van 500 kilometer als ondergrens.”

Het onderzoek is in opdracht van AutoScout24 uitgevoerd door GfK onder 8.811 Europeanen uit Oostenrijk (1.001), België (1.001), Frankrijk (1.451), Duitsland (1.456), Italië (1.452), Nederland (1.000) en Spanje (1.450).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *