Nederlanders bereiden zich te laat voor op winterbanden

Uit cijfers van Marktplaats blijkt dat Nederlanders pas na een sneeuwbui of een koude dag, massaal opzoek gaan naar winterbanden. Toch gaan niet alle automobilisten onvoorbereid de weg op. Het onderzoek laat zien dat zestig procent van de autobezitters al gebruikmaakt van winterbanden.

Automobilisten zonder winterbanden geven aan normale banden veilig genoeg te vinden (49 procent), vinden winterbanden te duur (35 procent) of vinden het omwisselen van de banden teveel gedoe (14 procent).

In tegenstelling tot vorig jaar, zijn Nederlanders dit jaar later met de winterse voorbereiding voor de auto. In 2012 zag Marktplaats in oktober al de eerste toename in de vraag naar winterbanden (ruim 123.000 biedingen en reacties op advertenties), terwijl dit jaar in november pas de eerste stijging op Marktplaats te zien is.

“Dit kan te maken hebben met het feit dat de maand oktober dit jaar gemiddeld 2 graden warmer was in vergelijking met vorig jaar”, legt Michiel Aker van Marktplaats Auto’s uit. Met ruim 150.000 biedingen en reacties op advertenties in november dit jaar is de vraag ruim 38 procent meer dan vorig jaar in dezelfde maand.

Aker: “We zien dat vraag en aanbod van winterbanden vaak gerelateerd is aan het weer, maar na een winterse bui ben je als automobilist eigenlijk al te laat. Zo was na de hevige sneeuwstorm in februari vorig jaar, meteen een piek te zien op Marktplaats, deze was met ruim 8.400 reacties op advertenties van winterbanden in drie dagen, ongekend hoog te noemen.”

Het belang

Ondanks de late voorbereidingen van Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Marktplaats dat driekwart van de ondervraagden winterbanden wel belangrijk vindt. Zij oordelen dat winterbanden veiliger zijn en bovendien geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat zij vinden dat medeweggebruikers winterbanden zouden moeten gebruiken.

Op de vraag of winterbanden, net als in Duitsland, verplicht zouden moeten worden op de Nederlandse wegen, reageren Nederlanders wisselend. Zo’n 36 procent van de ondervraagden is het hiermee eens, maar een net iets grotere groep (38 procent) ziet niet zoveel in een verplichting op winterbanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.