In een artikel in Dagblad Metro stond begin deze week te lezen dat er in auto’s veel namaakonderdelen zitten. Daardoor zou ook de kwaliteit van schadeherstel achteruit zou lopen. Focwa heeft nu in een reactie laten weten dat een Matching Quality onderdeel heel wat anders is dan een imitatie-onderdeel.

Matching Quality, ofwel een origineel gelijkwaardig onderdeel, geldt volgens Europese wetgeving als een erkend alternatief voor merkonderdelen. “Er worden verschillende onderdelen begrippen gehanteerd in de schadeherstelbranche”, zegt André Bakker, bedrijfsdirecteur van Hartsant. “Imitatieonderdelen is een term die gebruikt wordt om onderdelen te benoemen die niet gecertificeerd of niet gelijkwaardig zijn aan het origineel.”

Focwa secretaris Karel Bukholczer: “Binnen de schadeherstelmarkt is bijvoorbeeld Qmatch van Hartsant een prima alternatief voor originele onderdelen. Ook bij het herstellen op basis van Hiqure is er een mogelijkheid om dat met Matching Quality onderdelen te doen.”

Garantieverval

Bakker ziet dat door de druk op de tarieven het gebruik van Qmatch-onderdelen toeneemt. “Deze onderdelen zijn vaak veel goedkoper dan merkonderdelen van de autofabrikant, terwijl de kwaliteit minstens zo goed is. Opdrachtgevers accepteren daarom het gebruik van deze gecertificeerde onderdelen ook. Verhalen als dat de fabrieksgarantie vervalt, zijn ook onjuist: Europese regelgeving zorgt daarvoor, die gaat namelijk uit van keuzevrijheid voor de consument.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties