Nederlandse automobilist duurste uit

Gemiddeld betalen automobilisten in ons land maandelijks tussen de 600 en 800 euro voor hun privéauto, afhankelijk van de brandstofkeuze. In landen als Duitsland en Tsjechië ligt dit maandbedrag aanzienlijk lager, vooral voor dieselauto’s. Het verschil kan oplopen tot 350 euro per maand, blijkt uit de Leaseplan Carcost Index, een studie naar de eigendoms- en gebruikskosten van de auto in elf Europese landen.

Het is volgens de leasemaatschappij voor het eerst dat alle kostenelementen van een auto op internationaal niveau zo gedetailleerd in kaart zijn gebracht. Leaseplan putte voor de Carcost Index uit kennis en ervaring van het eigen wagenpark. Uit het onderzoek blijkt dat een benzineauto in Nederland gemiddeld 660 euro per maand kost; een dieselauto maandelijks 805 euro. In Duitsland liggen de maandlasten gemiddeld tussen de 418 euro (benzine) en 454 euro (diesel). Dit is vergelijkbaar met een land als Tsjechië (406 euro (b); 455 euro (d)). Nederland torent met deze gemiddelde bedragen ook uit boven het Verenigd Koninkrijk (600 euro (b)/630 euro (d)) en Zweden (582 euro (b)/576 euro (d)).

Auto in het C-segment

De jaarlijkse Leaseplan Carcost Index is een overzicht van de totale kostenelementen van een auto, en is gebaseerd op de totale kosten van een auto in het C-segment (20.000 km/jr, op basis van drie jaar). Per land is onder meer gekeken naar aanschafprijs, afschrijving, kosten voor reparatie en onderhoud, belasting- en brandstofkosten. Uit de studie blijkt dat een automobilist relatief weinig invloed uit kan oefenen op een groot deel van de kosten (70 procent), zoals afschrijving en belastingen. Afschrijving vormt de grootste vaste kostenpost (36 procent).

Nederlander het duurste uit

Onderhoud het goedkoopst in het VK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.