Nederlandse automotive sector innoveert volop

De Nederlandse automotive sector innoveert volop. Dat concludeert de vakjury van de Automotive Innovation Award (AIA) 2015. Uit maar liefst 46 inzendingen selecteerde de vakjury acht revolutionaire concepten van Nederlandse bodem die in aanmerking komen voor deze award.

De genomineerden zijn stuk voor stuk spraakmakende innovaties die (auto)mobiliteit in Nederland vooral slimmer, schoner en efficiënter zullen maken. Van de genomineerden hebben twee inzendingen betrekking op efficiency, drie op het slim gebruik van data, en een op car sharing (deelconcepten). De overige twee innovaties zijn nieuw ontwikkelde voertuigen.

De acht geselecteerde innovaties zijn:

  • EM-03 (organisatie: TU/ecomotive) – modulaire auto met makkelijk uitwisselbare onderdelen.
  • E-One (organisatie: E-One) – ontworpen om te rijden op de Nederlandse fietspaden. Wegennet wordt beter benut.
  • Green Planet Kentekencheck (organisatie:Green Planet Pesse bv) – laat automobilisten direct zien of hun auto geschikt is voor het rijden op groene brandstoffen.
  • Lockr (organisatie: Make4all) – internetmarktplaats voor de aanbieders van publieke, bedrijfs- en privé-informatie.
  • Mobypark (organisatie: Mobypark) – app en website verbinden automobilisten met privéparkeerplaatsen van bedrijven, hotels en particulieren.
  • PAL-V (organisatie: Pal-V) – rijden gecombineerd met vliegen en gewoon thuis parkeren.
  • Stanyl Diablo (organisatie: DSM) – innovatief, lichtgewicht materiaal voor automotive turbosystemen.
  • Vue Forge for Automotive (organisatie: Altran) – biedt nieuwe inzichten voor OEMs en toepassingen voor eindgebruikers op basis van gegevens die zijn gegenereerd door 500.000 (zowel gesimuleerde als echte) voertuigen.

Jury verrast

De jury onder voorzitterschap van Leo Kusters, managing director Mobiliteit bij TNO, was zeer positief verrast door de diversiteit en de kwaliteit van de inzendingen. En deze acht genomineerden staken nog eens met kop en schouder boven de overige kandidaten uit. “De Nederlandse automotive sector innoveert volop, dat is uit het grote aantal inzendingen wel duidelijk geworden”, aldus de juryvoorzitter. “Wij nodigen deze acht partijen nu uit om de jury in een pitch te overtuigen van hun ingezonden case. Op basis daarvan hopen we een goed gefundeerde keuze te kunnen maken welke drie innovaties doorgaan naar de finaleop 20 januari.”

De Automotive Innovation Award is een initiatief van vijf belangrijke spelers in de automotive sector; RAI Vereniging, Bovag, Leaseplan Nederland, Automotive NL en Roland Berger Strategy Consultants.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *