‘Niet omprijzen occasions is gemiste kans’

Er worden in Nederland meer occasions verkocht dan er op de markt komen. Desondanks blijft het prijsniveau stabiel. Een gemiste kans, aldus een marktanalyse van Indicata.

De Nederlandse occasionmarkt is een van de minst door Covid-19 geraakte markten in Europa. Na een daling tot 60 procent van het niveau van voor de coronacrisis is de occasionmarkt in ons land inmiddels 9,6 procent groter dan vorig jaar.

Indicata ziet met name een verschuiving van diesel- naar hybride en benzineauto’s, en een sterke voorkeur voor jonge auto’s (jonger dan zes jaar). De handel in kleinere auto’s gaat goed, maar het zijn vooral de suv- en de sportwagensectoren waar de meeste groei in zit.

Prijs

Na een neerwaartse prijsontwikkeling ziet Indicata sinds juni dat het prijsniveau van occasions zich gestabiliseerd heeft. In juli bevindt het prijsniveau zich op 97,4 procent van dat van februari 2020.

Dat het prijsniveau niet stijgt, noemt Indicata opvallend, omdat er momenteel meer occasions worden verkocht dan er op de markt komen: dagelijks zo’n 4500 stuks, terwijl er niet meer dan 3800 op de markt komen. Indicata ziet het als een gemiste kans voor autobedrijven, die hun prijzen niet aanpassen aan de toenemende schaarste aan occasions.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3430 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.