Coronamonitor schetst somberder beeld

De elfde Bovag Coronamonitor schetst een duidelijk negatiever beeld dan de vorige editie, van begin september. Het percentage ondernemers met omzetverlies stijgt, evenals het percentage dat verlies lijdt of minder winst maakt. Bijna 55 procent verwacht dat de omzet over 2020 lager uitkomt dan over 2019.

De jongste monitor laat zien dat meer ondernemers verwachten afscheid te moeten nemen van werknemers: 28,3 procent, tegenover 24,7 procent vijf weken terug. Ook leerlingen zijn vaker dan in de vorige meting onderwerp van mogelijk vertrek. ‘Verzuim’ is een groeiend probleem, getuige de nieuwe, vierde positie in het overzicht van de meest negatieve factoren die bedrijven noemen. Han ten Broeke, algemeen voorzitter Bovag, pleit voor een compensatiefonds voor werkgevers met medewerkers – bijvoorbeeld automonteurs – die in preventieve thuisquarantaine moeten en daardoor niet productief kunnen zijn.

Steunmaatregelen

Ruim een kwart van de Bovag-ondernemers maakt op dit moment gebruik van één of meer hulpregelingen. NOW is de meest gebruikte, gevolgd door TOZO, TVL en BMKB. Een stijgend percentage (van 5,5 naar 7,0%) verwacht binnen drie maanden krediet nodig te hebben. Han ten Broeke: “Het kabinet zou er, gezien de impact van de tweede golf, goed aan doen de versobering in de regelingen niet door te zetten, en ze in de huidige vorm door te trekken naar juli 2021.”

Afscheid

Gevraagd naar van wie men afscheid denkt te moeten nemen, antwoordt 62% ‘werkplaatsmedewerkers’.  Op gepaste afstand volgen kantoormedewerkers (26,4%) en verkoopmedewerkers (22,8%). Het percentage ondernemers dat ondanks corona gewoon volgens plan investeert (personeel, opleidingen, machines, vastgoed) ligt op 39,9%, lager dan de 42,8% van de vorige peiling.  

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.