Nissan: commissie zoekt opvolger Ghosn

Voor de opvolging van Nissan-topman Ghosn neemt de Japanse autofabrikant de tijd. Een commissie gaat zich de komende tijd beraden, deelt het concern mee.

Daarmee is er op dit moment een tweespalt tussen Nissan en zijn strategisch partner Renault. Waar de Japanners Ghosn op basis van belastingfraude ter hoogte van miljoenen euro’s vorige maand per direct aan de kant schoven, houden de Fransen vooralsnog aan hem vast. Ze zeggen geen belastende feiten te hebben geconstateerd. Nissan zou bereid zijn om de strategisch partner bij te praten over de gewraakte financiële handelswijze van Ghosn.

Interventie

Renault beschikt over een belang van 43 procent in Nissan. Andersom is sprake van 15 procent. In Japan wordt erop gespeculeerd dat Nissan hoopt op interventie door de Franse staat. Die is medeaandeelhouder (15 procent) van Renault en zou mogelijk kunnen zorgen voor meer bewegingsvrijheid bij het Nissan-management. Onbevestigde berichten in de Franse pers stellen dat ex-Michelin-topman Senard is gepolst om president van Renault te worden.

Deskundigen

Ghosn werd op 19 november in voorlopige hechtenis genomen. Drie dagen later volgde zijn ontslag door Nissan; Mitsubishi deed kort erop hetzelfde. Een nog in te stellen speciale commissie, bestaande uit externe deskundigen, gaat zich buigen over een andere, betere manier om het autoconcern te leiden. Aanbevelingen worden in maart 2019 verwacht.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †