Oldtimerregeling levert veel minder op dan voorzien

De nieuwe oldtimerregeling die in december 2013 is ingegaan, levert waarschijnlijk drie tot vier keer minder op dan het kabinet had voorzien. Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tegen BNR. Het kabinet dacht zo’n 140 miljoen op te halen met de maatregel, maar dit jaar komt er 35 miljoen euro binnen.

Volgens Omtzigt schorsen oldtimereigenaren hun auto, omdat hun hobby te duur wordt. Zij rijden vaak nog geen duizend kilometer per jaar met hun klassieker. Stichting Autobelangen, die het onderzoek deed, berekende dat met name auto’s die op lpg rijden massaal van de weg zijn gehaald. Deze worden geschorst, geëxporteerd of gesloopt.

BNR sprak ook met Wouter van Embden van Autobelangen. De stichting vindt dat Nederland zich aan de internationale norm van dertig jaar voor oldtimers moet houden en de regeling moet aanpassen. Dat is volgens Van Embden makkelijk te concluderen uit de berekeningen.

CDA-Kamerlid Omtzigt geeft ook nog eens aan dat de verkeerde groep automobilisten is ‘gepakt’ en dat de voorspellingen van de regering over de belastingingeffecten van de oldtimerregeling uit hun duim zijn gezogen. “Er is maar een categorie die je wilt raken voor het milieu, de diesels tussen 25 en 30 jaar oud. Maar laat dat nou net de categorie zijn waarin veel minder geschorst is dan in andere categorieën. Een iets kortere overgangsperiode is wat ons betreft prima. Maar nu heeft de heer Van Embden een rechtszaak aangespannen om het af te dwingen, dus ik wacht even rustig af wat daar uit komt”, aldus Omzigt in het interview op BNR.

Het kabinet wil pas na twee jaar de balans opmaken van de effecten en daar serieuze conclusies aan verbinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.