Omzet elektrisch vervoer stijgt naar 1,3 miljard

Is elektrisch rijden de toekomst? Als je afgaat op de economische groei die de sector doormaakt, zou je zeggen van wel. In Nederland ging in die sector in 2018 in totaal 1,3 miljard euro om, een toename van 44 procent in twee jaar tijd. Het aantal banen in fte’s steeg in deze periode ten opzichte van 2016 met 28 procent tot 4290.

Dit meldt rvo.nl op grond van het zojuist verschenen rapport ‘Verzilvering verdienpotentieel elektrisch vervoer 2017-2018’, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) liet opstellen.

Laadinfrastructuur

De omzetstijging komt vooral op het conto van bedrijven die zich richten op de laadinfrastructuur en smart grids. De groei van de laadinfrastructuur is bepalend voor het succes van elektrisch rijden. Wat dat betreft zit het in Nederland wel goed: eind 2018 waren er meer dan 20.000 publieke laadpunten en ruim 15.000 semipublieke laadpunten. Het aantal snellaadpunten in Nederland is in twee jaar tijd met 77 procent gestegen en eind 2018 waren er 1116 snellaadpunten verdeeld over 197 locaties in Nederland.

Niet alleen personenauto’s

Ook bedrijven die elektrische voertuigen bouwen en ombouwen zitten in de lift. Het gaat daarbij niet alleen om personenauto’s. Ook fabrikanten van elektrische bussen, trucks en andere voertuigen merken een groeiende vraag naar hun producten. Eind 2018 stonden er bijna 45.000 volledig elektrische personenauto’s geregistreerd, een verdubbeling ten opzichte van het begin van het jaar. In dezelfde periode verdubbelde ook het aantal elektrische OV-bussen.

Wat kan beter?

Het rapport is ook kritisch. Genoteerd wordt dat elektrisch rijden vooral nog door financiële prikkels, met name voor de zakelijke markt, wordt gedreven. De particuliere bestedingen blijven op dat punt achter. Ook constateert het rapport dat lang niet alle bedrijven de geboden kansen pakken. “Slechts een beperkt aantal bedrijven speelt in op recycling en second life-toepassing van batterijen, maar ook de vraag naar Light Electric Vehicles, (zware) vrachtvoertuigen en kennis over EV-toepassingen biedt meer mogelijkheden”, aldus het rapport.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3053 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *