Omzet en winst Hella stijgen sterk

In het gebroken boekjaar 2015/2016 (t/m 31 mei) heeft Hella zijn omzet en winst sterk weten te verbeteren: naar 6,4 miljard ( 8,9 procent) c.q. 476 miljoen euro (7,1 procent, Ebit). Aandeelhouders krijgen 0,77 euro dividend per aandeel uitgekeerd.

Onder de streep echter bleef er minder geld over dan een jaar eerder. Het operationele resultaat kwam uit op 420 miljoen euro, 2,3 procent mlager dan de 430 miljoen van het vorige boekjaar. Hella schrijft deze ontwikkeling met name toe aan het wegvallen vaneen grote Chinese klant, september 2015.

In het vorige boekjaar kwam de omzet op 5,8 miljard euro. De financiële progressie werd geboekt in alle drie segmenten waarin het concern actief is (Automotive, Aftermarket en Special Applications). “Het bevestigt dat we met ons productportfolio en mondiale strategie op de juiste weg zijn. Deze koers zullen we ook in de toekomst volgen”, aldus topman Rolf Breidenbach.

De groei bij Automotive kwam vooral door nieuwe eerste-montageproducten op het gebied van complexe LED-technologie, elektronische systemen en componenten voor energiemanagement, rijhulpsystemen en elektronische stuurinrichting. In de aftermarket deed de groothandel in Denemarken en Polen goede zaken, terwijl ook werkplaatsuitrusting en onderdelen profiteerden van het herstel op de Europese onafhankelijke vervangingsmarkt. Een omzetdaling werd genoteerd bij  Special Applications, deels door verkoop van activiteiten, deels door teruglopende orders vanuit de deelsegmenten Industrie en Airport Lighting. In het gebroken boekjaar 2015/2016 stak Hella 623 miljoen euro in R&D, tachtig miljoen meer dan vorig jaar. Wereldwijd heeft de onderneming voor innovatie circa 6400 mensen in dienst. 

2016/2017

Voor het boekjaar 2016/2017 verwacht het concern dat de omzet en Ebit rond de vijf procent zullen stijgen. Groei moet komen uit innovatieve producten voor toepassing in de domeinen milieu en efficiënt energiegebruik, veiligheid, styling en comfort. Veelbelovend acht Hella de perspectieven in China en de Nafta-landen.   

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.