Onderzoek: Andere klant voor occasion

Waarom kiest iemand voor een gebruikt exemplaar en niet voor een nieuwe auto? Of, waarom juist een nieuwe? Dataspecialisten EDM Data en VWE zochten uit welke eigenschappen de verschillende klantgroepen gemeen hebben.

Over een periode van vijf jaar zijn anderhalf miljoen autokopers (sinds maart 2007) in de Automotive Base (zie kader) vergeleken op kenmerken. Zo is er gekeken naar de koper zelf, naar zijn of haar gezinssituatie maar ook naar de woonomgeving.

Om met die laatste te beginnen: de occasionkoper blijkt relatief landelijker te wonen dan de koper van een nieuw exemplaar. Bij kopers van een nieuwe auto zit de grootste groep (24,2 procent) in sterk stedelijke gebieden (met tussen de 1500 en 2500 adressen per km2). De grootste groep is bij de occasions met 24,6 procent niet alleen groter maar bevindt zich bovendien in de categorie Niet Stedelijk, ofwel minder dan 500 adressen per km2. In absolute zin gaat het om anderhalf keer zo veel kopers, want het aantal occasions is bijna het dubbele van het aantal nieuwe auto’s.

Woning

Ook het type huis waarin de koper woont is bekeken, maar de verschillen tussen nieuw en gebruikt zijn daar minder uiteenlopend. In beide gevallen ligt de nadruk op kopers met een tussenwoning, waarbij die groep met 40,5 procent wel wat groter is onder occasionkopers (tegenover 38,5 procent bij nieuwkopers). Met een marktaandeel van 22 procent is de huurwoning onder occasionkopers net wat beter vertegenwoordigd dan bij de nieuwkopers (19,2 procent). Wel zien we dat de waarde van de koopwoning onder occasionkopers gemiddeld lager ligt. Woningen met een waarde boven de 2,5 ton komen relatief meer voor onder nieuwkopers.

Lees hier het complete artikel in Aftersales Magazine nummer 12 >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.