Ontwikkelingen Goodyear Dunlop gaan snel

Met het inbouwen van een elektronische chip in de band wil Goodyear Dunlop de intelligentie van een band verder opdrijven. De bandenfabrikant wil nu de RFID (Radio-Frequency Identification) Technology naast de autosport en de vrachtwagenindustrie ook uitbreiden naar andere bandentypes en -maten.

Basiselement van RFID is een microchip van een centimeter groot. Deze chip wordt tijdens de productie van de band ingebouwd en is voorzien van een unieke code, die het mogelijk maakt om de band te identificeren en automatisch het type en de maat van de band te lezen. Wellicht wordt het in de toekomst ook mogelijk om de bandenspanning en -temperatuur op te vragen.

Bandenspanning

Het ontwikkelingsteam van de nieuwe Goodyear Air Maintenance Technology (AMT) is bezig om een systeem te ontwikkelen zonder externe hulpmiddelen, waardoor een band steeds een optimale bandenspanning houdt. “Voor een gemiddelde personenauto kan de juiste bandenspanning de bestuurder al gauw 57 liter brandstof of 85 euro per jaar besparen. Daarnaast draagt het uiteraard ook bij aan de wegligging van het voertuig en dus tot de veiligheid”, aldus Greet Willekens, communicatie en PR-manager Benelux bij Goodyear Dunlop. Ook neemt bij deze zelfoppompende band de CO2-uitstoot aanzienlijk af.

Wanneer het nieuwe systeem ingevoerd kan worden is nog niet bekend. “Het is momenteel te vroeg om in te schatten wanneer AMT op de markt komt, maar de recente subsidies van de Amerikaanse en de Luxemburgse overheid en de Europese Unie zal het ontwikkelingsproces ongetwijfeld in een stroomversnelling brengen.”

Bio-band

Alsof dat nog niet genoeg is werken Goodyear en Dupont Industrial Biosciences samen aan de ontwikkeling van BioIsoprene, een bio-alternatief voor het van petroleum afgeleide isopreen. BioIsoprene kan gebruikt worden voor de productie van synthetisch rubber, wat weer een alternatief is voor natuurlijk rubber en weekmakers. De ontwikkeling van BioIsoprene maakt de banden- en rubberindustrie minder afhankelijk van de producten afgeleid van olie.

Goodyear onthulde afgelopen week op het internationale Salon van Genève een concept voor elektrische voertuigen. De band maakt deel uit van een project van de Europese Unie, dat als doel heeft de impact van geluid in de Europese steden met ongeveer 15 dB te verlagen. Tevens heeft Goodyear zich onlangs voor een periode van zes maanden aan Locatienet verbonden als sponsor van de nieuwe File-Flits app. Lees er hier alles over >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.