Ook Kia verlegt focus naar elektrisch

Met het zogenoemde Plan S maakt de Kia Motors Corporation zijn plannen voor de middellange en lange termijn bekend. En die zijn voornamelijk elektrisch.

Van een fabrikant van voertuigen met een verbrandingsmotor wil Kia zich transformeren tot een fabrikant van elektrische voertuigen en een aanbieder van “mobiliteitsoplossingen op maat”. Kia maakte Plan S bekend tijdens CEO Investor Day, een jaarlijks evenement voor aandeelhouders, analisten en kredietbeoordelaars.

Elektrisch

Wat betreft de elektrische voertuigen wil Kia tegen het einde van 2025 elf elektrische modellen op de markt hebben. Het eerste model, een crossover, wordt in 2021 geïntroduceerd. Kia gaat zowel bestaande modellen elektrificeren als nieuwe modellen ontwerpen. Kia streeft daarbij naar een wereldwijd marktaandeel van 6,6 procent in de markt voor elektrische voertuigen, maar rekent daar China niet bij.

Voor 2026 betekent een en ander dat een verkoop van 500.000 elektrische auto’s en een wereldwijde verkoop van 1 miljoen milieuvriendelijke auto’s, China uitgezonderd. Over het totale wagenparkt moet 25 procent van de verkopen van Kia tegen 2025 een milieuvriendelijke auto zijn. Voor het verwerven van een leidende positie op het gebied van elektrisch rijden investeert Kia tegen het eind van 2025 een totaal van 25 miljard dollar.

Mobiliteitsdiensten

Naast elektrische auto’s wil Kia zich gaan richten op het aanbieden van mobiliteitsdiensten, op basis van elektrische en autonoom rijdende auto’s, om wereldwijde stedelijke problemen als milieuvervuiling en congestie aan te pakken. Hiertoe worden onder meer mobiliteitshubs opgezet in steden met strenge milieuregels en worden nieuwe businessmodellen verkend.

Kia gaat zich in eerste instantie richten op het aanpassen van bestaande modellen zoals de e-Niro en e-Soul om te voldoen aan de vraag van wereldwijde aanbieders van mobiliteitsoplossingen. In tweede instantie gaat het merk geheel nieuwe voertuigen ontwikkelen zoals deelauto’s, bestelauto’s met een lage laadvloer of koeltransporters voor vers voedsel.

Financieel

Tegelijk met de plannen maakte Kia ook de financiële onderbouwing ervan bekend. Kia wil tot 2025 in totaal 25 miljard dollar investeren in de nieuwe ontwikkelingen, met als doel een winstmarge van 6 procent en een rendement op het eigen vermogen van 10,6 procent.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3430 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.