Ook Rotterdam weert oude auto’s

Als het aan de gemeente Rotterdam ligt worden benzine-auto’s van voor 1992 en diesels geproduceerd voor 2005, geweerd uit de Maasstad. De gemeente stapt daarmee in de voetsporen van andere steden zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht die het oude wagenpark aan de kaak stellen.

Om de wensen van de gemeente Rotterdam te realiseren worden er voor de genoemde auto’s geen nieuwe parkeervergunningen meer verstrekt. Bestaande vergunningen houden hun geldigheidsduur.

Bovendien kunnen de bezitters een slooppremie van zo’n duizend euro tegemoet zien als zij de auto definitief afdanken. Wie bovendien investeert in een ‘groen’ alternatief zoals een elektrische auto krijgt een extra premie, hoewel de hoogte ervan nog niet bekend is. In totaal heeft de gemeente acht miljoen euro beschikbaar gesteld, terwijl het 12,5 miljoen euro kreeg van de rijksoverheid om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De discussie in Rotterdam, maar ook in andere steden, is een gevolg van de gemeten concentraties van stikstofdioxide. Deze is in verschillende gebieden te hoog en Rotterdam is één van de gebieden die niet tijdig aan de gestelde wettelijke normen lijkt te kunnen voldoen.

Opvallend is dat de gekozen maatregelen zich niet richten op concrete uitstootnormen maar op keiharde leeftijd. Juist deze stellingname is voor verschillende belanghebbenden reden genoeg om in actie te komen, zoals de verschillende brancheverenigingen recent deden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.