Op slot?

De bladen schrijven er regelmatig over, brancheverenigingen hebben er de mond al jaren vol van: de branche zal in omvang afnemen. Dat het dealercorps op contractniveau krimpt is één, ook het aantal vestigingen loopt terug. Het is een enkele zijde van de medaille want er is niet alleen sprake van leegloop in de markt.

Om te beginnen zijn er natuurlijk dealerbedrijven die er (al dan niet noodgedwongen) de brui aan geven en de deur sluiten. Wat gebeurt er met die panden? Veelal is leegstand het lot, maar een nieuwe functie als universeel autobedrijf is niet ondenkbaar. Ook universele bedrijven die kampen met achterblijvende resultaten en het bedrijf moeten sluiten of met een overdrachtsprobleem zitten, opteren het liefst voor opvolging. Logisch, hoe krijg je anders geïnvesteerde middelen terug uit je bedrijf? We hebben een mooi voorbeeld elders in dit nummer: de eerste Vakgarage met een derde vestiging. Het bewuste gebouw is ooit neergezet als dealerpand, sinds het merkkanaal er de deur achter zich dichttrok is het in universele handen. Ondernemerschap moet het verschil maken, want ook in krimpende markten zijn er immers kansen.

De keerzijde van de medaille uit het begin van dit voorwoord zijn de toetreders. Overal in de arbeidsmarkt zien we flexibilisering die zich uit in het fenomeen zzp’er. In het scenario dat je werkgever de deur sluit, kun je natuurlijk gaan solliciteren. Bij gebrek aan vacatures kiezen verschillende branchegenoten dan maar voor een toekomst als zzp’er. Een garagebox is snel gevonden, net als de benodigde werkplaatsuitrusting. Deze groep ontbeert niet alleen de middelen om een bestaand bedrijf over te nemen, maar er is nog iets. De startdrempel is vele malen lager dan de stap naar een overname.

Vanuit de helikopterblik kun je hier oordelend naar kijken, je kunt je zelfs afvragen of je als grossier of equipmentleverancier dergelijke bedrijven in het zadel wilt helpen. Op microniveau is de keuze van deze ondernemers echter heel goed te begrijpen. Een kat in het nauw…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *