Personenautodiefstal daalt 9 procent tot onder 10.000

Diefstal van personenauto’s is in 2016 met 9,0 procent gedaald ten opzichte van 2015. Dat laat de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) weten na een analyse van de jaarlijkse diefstalcijfers.

In aantallen betekent dit dat er in 2016 9.179 auto’s zijn gestolen, 912 minder dan in 2015. Volgens AVc-directeur Titus Visser komt het totale aantal gestolen personenvoertuigen daarmee voor het eerst onder de 10.000. “Opvallend is ook dat het aantal teruggevonden personenauto’s voor het eerst sinds jaren een lichte stijging van 2,1 procent laat zien.”

Statistieken

Op stavc.nl zijn uitgebreide statistieken te vinden van alle voertuigdiefstalcijfers. Te zien is bijvoorbeeld dat Volkswagen veruit het meest gestolen merk is. Van de 9.179 gestolen personenauto’s in 2016 waren er 2.613 van Volkswagen (28,4 procent). De top drie van meest gestolen merken bestaat verder uit BMW en Audi (samen goed voor 45,3 procent). Renault is het enige merk in de top 10 waarvan er in 2016 meer personenauto’s zijn gestolen dan in 2015 ( 17,6 procent). Naar model zijn de meest gestolen personenauto’s de VW Golf (1212 stuks), de VW Polo (929) en de BMW 3 (352). De Renault Clio is vierde met 234 gestolen exemplaren (73 meer dan in 2015). Stavc.nl biedt voorts de mogelijkheid te zoeken op de eerste twee cijfers van de postcode.

Nul tot drie jaar

AVc noemt verder de daling van het aantal gestolen personenauto’s van nul tot en met drie jaar opmerkelijk (ruim 27 procent, ofwel 775 stuks). De daling van de afgelopen drie jaar zet daarmee door. Verbeterde alarmsystemen in combinatie met de toenemende traceerbaarheid, is één van de verklaringen voor deze afname. Deze maken het criminelen steeds lastiger jonge voertuigen te stelen en om te katten. Ook de aanpak van de handel in gestolen onderdelen door onder meer politie en verzekeraars verstoort de criminele activiteiten. 

Vier tot zeven jaar

Die richten zich nu meer op de categorie vier tot en met zeven jaar oud. In die categorie steeg immers het aantal diefstallen met 8 procent. Visser: “De standaard alarmsystemen in deze voertuigen zijn inmiddels verouderd en er bestaat meer vraag naar de betreffende onderdelen van deze bouwjaren. Een toenemend aantal van deze voertuigen wordt dan ook uit elkaar gehaald en in onderdelen verkocht. Eigenaren van deze categorie auto’s kunnen overwegen een moderner antidiefstalsysteem te monteren.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3835 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *