Platform loondoorbetaling bij ziekte geopend

Om ondernemers zich bewust te maken van hun verzuimbeleid zijn MKB-Nederland en het ministerie van SZW, in samenwerking met twintig aangesloten branches, het platform loondoorbetalingbijziekte.nl gestart.

Met een percentage van 5 procent is het ziekteverzuim in de auto- en reparatiehandel in het afgelopen kwartaal licht gedaald, maar nog altijd zorgelijk, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt. “Zorgelijk is vooral het aanhoudend aandeel psychisch verzuim, omdat dat doorgaans ook langer duurt”, zegt Paul Lammerts, adviseur loondoorbetaling bij ziekte bij het gelijknamige project. “Het mkb doet het gemiddeld wat beter dan het grootbedrijf (6,0 procent), maar de impact als een collega langdurig uitvalt is in een klein bedrijf natuurlijk veel groter. En omdat de arbeidsmarkt krap is en veel bedrijven om mensen zitten te springen, zijn zaken als preventie en re-integratie nu nog belangrijker.”

Onderschatting

Volgens Lammerts onderschatten ondernemers wat erbij komt kijken als iemand in het bedrijf door ziekte uitvalt. “Het is niet alleen het loon doorbetalen en vervanging regelen. Werkgever en werknemer hebben bijvoorbeeld ook een aantal re-integratieverplichtingen die al vanaf de eerste week van ziekmelding ingaan. In het mkb hebben de meeste ondernemers geen HR-afdeling die dit soort zaken oppakt. Maar als je als ondernemer je zaakjes niet goed op orde hebt, kan ziekteverzuim zelfs een risico voor de bedrijfscontinuïteit vormen. Verzuimbegeleiding bij langdurige ziekte is een vak, en géén doe-het-zelfzaak. Het is daarom belangrijk dat werkgevers goed worden bijgestaan door vakmensen.” 

“Of ondernemers zich wel of niet willen verzekeren is natuurlijk aan hen. Wat we met dit project en ons platform willen bereiken, is dat ze daar in elk geval een goed geïnformeerd en afgewogen besluit in nemen. Juist omdat de gevolgen van langdurige ziekte groot kunnen zijn.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3701 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

 • 13 september 2022 om 14:40
  Permalink

  Je kunt als ondernemer je ‘zaakjes” goed op orde hebben en je laten bijstaan door een
  externe deskundige, maar je zult die deskundige moeten voorzien van alle informatie.
  En dat kost veel tijd en energie. De ondernemers draaien tegenwoordig overal voorop,
  vooral de kleine bedrijven kunnen dit niet meer opbrengen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.