Positief Hiqure-overleg KZS en RAI Vereniging

De Beleidscommissie Schade en Aftersales van RAI Vereniging heeft recent overleg gevoerd met de Stichting KZS over Hiqure. RAI Vereniging is positief over de nieuwe norm en laat weten dat het gesprek goed is verlopen.

De commissie van RAI Vereniging vindt echter dat, ondanks de vele verbeteringen die Hiqure met zich meebrengt, nog niet eenduidig vaststaat met welke van de verschillende reparatiemethodes (inclusief onderdelen) de schadereparatie heeft plaatsgevonden.

Volgens RAI Vereniging is het vanuit het perspectief van de fabrikant/importeur niet mogelijk om binnen de norm op voorhand in alle gevallen te garanderen dat een schadereparatie conform de fabrieksvoorschriften (op basis van OE-data en OE-onderdelen) is uitgevoerd. De norm laat immers meer reparatievoorschriften toe dan alleen de fabrieksvoorschriften.
Op die manier kan niet op voorhand worden ingestaan voor het eindresultaat op basis van OE-data en OE-onderdelen.

De Hiqure-reparatiekwaliteit mag en kan dan ook niet in alle gevallen worden geassocieerd worden met fabriekskwaliteit, volgens RAI Vereniging. De vereniging stelt dan ook de vraag hoe de branche hiermee moet omgaan, zeker in relatie tot de vraag hoe is vast te stellen wanneer sprake is van veiligheids en/of structurele schade.

“De norm is tot stand gekomen binnen de Stichting KZS en gaat uit van de techniek”, aldus Karel Bukholczer, Focwa-secretaris Schadeherstel.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.