RAI: lagere eisen motorrijbewijs voor autorijder

RAI Vereniging wil dat het theorie-examen voor een lichte 125cc motor (A1 motorrijbewijs) onder voorwaarden komt te vervallen voor iedereen die in bezit is van een B-rijbewijs. Volgens voorzitter Van Eijck groeit de behoefte in de 1.5m samenleving aan individueel vervoer, zoals de motor.

Van Eijck wijst erop dat in de toekomst mensen mogelijk meer thuis werken. Ook constateert hij dat als gevolg van de coronacrisis de behoefte aan collectief vervoer momenteel afneemt en de vraag naar individueel vervoer juist toe. “Maar op het moment dat iedereen massaal in de auto stapt, groeit weer de druk op ons wegennet. De motor sluit goed aan bij de wens voor meer individueel vervoer in de 1.5m samenleving, zonder dat het risico op files te veel toeneemt.”

B-rijbewijs

In dertien Europese landen, waaronder Duitsland en België, zijn inmiddels de voorwaarden om motor te mogen rijden verlicht voor mensen met een B-rijbewijs. Zij hoeven niet apart een theorie-examen voor de motor af te leggen. Volgens Van Eijck kan Nederland snel volgen, mits de B-rijbewijshouder ten minste 24 jaar is, vijf jaar lang geen verkeersovertredingen heeft begaan en zijn praktijkexamen A1 voor de (lichte) motor op zak heeft. Hij roept de Nederlandse regering op om het voorbeeld van onze buurlanden snel te volgen. “Het is een kleine maatregel, waarmee onnodige kosten en administratieve lasten kunnen worden voorkomen en motorrijden voor meer mensen aantrekkelijker wordt gemaakt.”

De ANWB steunt het voorstel van de RAI Vereniging; verkeersminister Van Nieuwenhuizen gaat het “serieus bekijken.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.