‘Rekeningrijden vanaf 2024 voor iedereen’

Rekeningrijden zou vanaf 2024 voor iedereen in moeten gaan, en niet alleen in de spits.

Dat is het belangrijkste punt uit het Deltaplan Mobiliteit dat de Mobiliteitsalliantie op 12 juni aanbiedt aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Dat schrijft de Telegraaf. De krant citeert voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging, een van de partijen die deel uitmaken van de alliantie: “We gaan voor 2024 als startjaar van een kilometerheffing voor iedereen en niet alleen in de spits. Hoe schoner je rijdt, hoe minder je hoeft te betalen. We zijn unaniem. Het volgende kabinet moet spijkers met koppen slaan om rekeningrijden concreet te maken. Er is geen andere weg.”

Mobiliteitsalliantie

De Mobiliteitsalliantie bestaat uit 24 organisaties die betrokken zijn bij mobiliteit in Nederland, waaronder behalve RAI Vereniging ook Bovag en ANWB. Gezamenlijk hebben zij zich gezet aan een ‘reddingsplan’ om Nederland mobiel te houden. “Het Deltaplan schetst niet alleen al de samenhangende problematiek maar geeft ook oplossingen waarmee dit kan worden aangepakt. Het plan roept partijen op om gezamenlijk te bouwen aan een slimmer, flexibeler, groener en veiliger systeem van mobiliteit. Aan het plan is ook een investeringsagenda gekoppeld”, aldus een toelichting bij de presentatie op 12 juni aanstaande. In april waarschuwde ANWB bij monde van hoofddirecteur Frits van Bruggen dat Nederland dreigt dicht te slibben en dat maatregelen noodzakelijk zijn. “Het is nu al druk op ons wegennet en op de spoorlijnen, dat wordt alleen maar erger. De afgelopen tien jaar zijn er een miljoen auto’s bijgekomen in ons land, het stadsvervoer van bijvoorbeeld Amsterdam stijgt met vijf procent per jaar en er komen steeds meer fietsen bij. Als dit zo doorgaat, draaien we de komende jaren compleet vast. Tenzij we goede plannen maken.” Het huidige kabinet gaat niet verder dan rekeningrijden voor trucks, niet voor personenauto’s. De Mobiliteitsalliantie wil die mogelijkheid nu uitdrukkelijk toch weer op de agenda zetten. Morgen meer over het Deltaplan Mobiliteit.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters